
5 nejtypičtějších pokrmů Bulharska
2. únor 2014Bulharská kuchyně představuje výběr národních pokrmů, které obsahují velký podíl zeleniny a salátů, dále pak masa, jako je jehněčí, skopové, telecí na všechny způsoby a v neposlední řadě pak pražené ryby a kuřata.
Bulharská kuchyně patří k těm nejzdravějším v Evropě, neboť pokrmy jsou lehké, chutné a především obsahují velké množství zeleniny. Jídla bývají připravována na slunečnicovém oleji a bývají dobře stravitelná.
Základem bulharské kuchyně jsou tři složky:
- Slaný bílý sýr (balkánský nebo sýr feta), který je vyráběn z kravského nebo ovčího mléka
- Jogurt, který obsahuje velmi důležitou složku baktérii lactobactericum bulgaricum
- Čubrica, což je rostlina nápadně podobná oreganu a přidává se do většiny jídel
5 typických bulharských pokrmů
1. Terator: Jedná se o velmi originální studenou polévku, která se vyrábí z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a dochucuje se česnekem. Polévka je vydatná, zdravá a zejména v parných dnech velice osvěžující. Velmi zajímavý pokrm, který stojí za to ochutnat.
2. Musaka: Je jídlo, které nápadně připomíná nám dobře známé francouzské brambory. Skládá se především z vařených brambor, které jsou doplněny zeleninou, vejcem a popřípadě i masem. Hlavní rozdíl je v koření, které Bulhaři používají. Musaka je chuťově mnohem bohatší a zajímavější. Prodává se i v konzervách a dá se říct, že je to jejich lidové jídlo.
3. Šopský salát: Velmi známý salát, který dostanete prakticky v každé restauraci po celé Evropě. Nicméně bulharská verze vás může velmi překvapit. Kromě základních surovin se do něho přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Salát se zalije zálivkou z octa, oleje a soli. Bulhaři si potrpí na vynikající dochucovadla, která dodají každému pokrmu jedinečnou chuť. Šopský salát je u Bulharů mnohem více oblíbený nežli u nás, my začínáme jídlo obvykle polévkou, Bulhaři šopským salátem.
4. Kaškával: Jedná se o velmi typický bulharský sýr, který pochází z tamního zemědělství. Jde o ovčí, kravský nebo smíšený sýr. Často se s ním můžete setkat i v místních restauracích, neboť se podává jako dezert či předkrm k vínu. Tento vynikající sýr zraje 60 dnů.
5. Škembe čorba: Pod tímto názvem je ukrytá velmi hustá a vydatná drštková polévka, která vás natolik zasytí, že vydá i za hlavní chod. Podává se s chlebem nebo jiným pečivem.
Bulharská kuchyně se nápadně podobá řecké, mnoho jídel je velmi podobných, liší se prakticky převážně v koření, které dodává bulharské kuchyni netradiční chuť. Chcete-li si uvařit pochoutky bulharské kuchyně, několik receptů naleznete zde.
Některé pokrmy, které Bulhaři považují za svá národní jídla, pochází právě z Řecka. Což jistě ocení zejména milovníci řecké kuchyně. V Bulharsku je oproti Řecku o dost levněji, proto si můžete dopřát z bulharské kuchyně to nejlepší a nepočítat přitom, kolik utratíte.
Zaujal vás tento článek? Sdílejte ho mezi přáteli!
Hodnocení
Hodnocení: 2.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x

Autor: Martina Richterová
Autorka žije v Praze, kde vystudovala Management cestovního ruchu. Ve volném čase se věnuje psaní článků, cestování a četbě. Je maminkou tříletého syna. Kontaktovat ji můžete přes Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Juliana
středa, 5. září 201809:48
You actually make it seem so easy with your presentation but I find this
matter to be actually something which I think I would never understand.
It seems too complicated and extremely broad for me.
I am looking forward for your next post, I\'ll try to get
the hang of it!
Wendi
pátek, 5. říjen 201820:30
With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
My website has a lot of exclusive content I\'ve either authored myself
or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I\'d certainly appreciate it.
Marquita
neděle, 7. říjen 201822:35
Hi there! This post couldn\'t be written any better!
Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this.
I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read.
Many thanks for sharing!
Agnes
středa, 24. říjen 201814:43
I don\'t know whether it\'s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your blog.
It appears as if some of the text within your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and
let me know if this is happening to them too?
This may be a issue with my internet browser because I\'ve had this happen previously.
Many thanks
Mervin
neděle, 4. listopad 201801:17
Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us
have developed some nice methods and we are looking to exchange solutions with
others, be sure to shoot me an e-mail if interested.
Gustavo
sobota, 10. listopad 201805:55
It\'s a pity you don\'t have a donate button! I\'d without a doubt donate to this outstanding blog!
I suppose for now i\'ll settle for book-marking and adding your RSS feed
to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with
my Facebook group. Talk soon!
Leanne
neděle, 11. listopad 201809:14
hey there and thank you for your information – I have definitely picked up
anything new from right here. I did however
expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous
to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
Not that I\'m complaining, but slow loading instances times will
very frequently affect your placement in google and
could damage your high quality score if advertising and marketing
with Adwords. Well I\'m adding this RSS to my e-mail and could look out for
a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon.
Bradly
pondělí, 12. listopad 201818:21
Appreciating the hard work you put into your site and in depth information you present.
It\'s nice to come across a blog every once in a while
that isn\'t the same out of date rehashed information. Fantastic read!
I\'ve bookmarked your site and I\'m adding your RSS feeds to
my Google account.
Grady
středa, 14. listopad 201800:24
Hi there! This blog post could not be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate!
He continually kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him.
Pretty sure he\'s going to have a great read. I appreciate you for sharing!
Jasper
úterý, 30. květen 201708:06
Its such as you read my thoughts! You appear to understand a lot about this, such
as you wrote the e-book in it or something. I think that you can do with a few p.c.
to drive the message house a little bit, however other than that,
that is excellent blog. A great read. I will certainly be
back.
Annabelle
neděle, 18. listopad 201820:09
This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
almost...HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say,
and more than that, how you presented it. Too cool!
Vania
pondělí, 1. duben 201905:56
Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources
back to your weblog? My blog is in the very same niche
as yours and my visitors would truly benefit from some of the
information you present here. Please let me know if this alright with you.
Appreciate it!
Desmond
úterý, 2. duben 201908:09
Greate pieces. Keep writing such kind of info on your
page. Im really impressed by your site.
Hey there, You\'ve performed a fantastic job.
I\'ll certainly digg it and individually recommend to my friends.
I am confident they\'ll be benefited from this site.
Shawnee
pátek, 5. duben 201916:43
First off I would like to say terrific blog! I had a quick question in which I\'d like
to ask if you don\'t mind. I was interested to find out how
you center yourself and clear your mind before writing.
I\'ve had trouble clearing my mind in getting my ideas
out. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes
are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
Thanks!
Ludie
úterý, 16. duben 201917:11
This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
(well, almost...HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to
say, and more than that, how you presented it. Too cool!
Clint
neděle, 21. duben 201921:16
You really make it seem really easy along with your presentation however I in finding this matter to be really something which I feel I would never understand.
It sort of feels too complex and extremely wide for me.
I\'m taking a look forward to your next submit, I\'ll try to get the hold of
it!
Rodrick
pondělí, 22. duben 201917:36
Thanks for some other informative website. The place else could I am getting that kind of information written in such a perfect
approach? I have a project that I am simply now running on, and I\'ve been at
the glance out for such info.